perjantai 31. toukokuuta 2013

Josko nyt olisin lupaukseni lunastanut kesäkassin muodossa? Jojon ohje!

Eli tuosta lupauksesta, joskus kevättalvella ompelin kyseisestä kukkakankaasta mekon, hameita ja shortsit.... Lupasin tehdä kankaan omistajalle tai oikeastaan hänen tytölleen jolle vaatteet tulivat vielä jonkinlaisen pussukan tai kassin.. Kassi olisi tässä valmiina nyt, toivottavasti kelpaa, kangastakin jäi vielä pieni palanen käyttämättä...
Tuo vihreä kangas jossa kukat muistuttavat aivan orvokkeja on peräisin vanhasta tyynyliinasta. Siis oikeasti vanhasta, tyynyliinassa oli nimittäin reikä kankaan keskellä, mutta läppäosa oli vielä hyvässä kunnossa ja otin sen käyttöön, koska minusta se sopi värinsä puolesta hyvin kassiin!
 Koristeeksi laitoin tuollaisen jojo kukan. Johon kiinnitin vielä napin.
Tähänkään kassiin en laittanut vetoketjua tai muutakaan millä kassin voisi sulkea. Miten on pitäisikö kassiin laittaa esim tarraa että pysyy kiinni? Olisihan minulla vielä kestovaippojen ompelusta jäänyttä tarranauhaa jonkin verran jäljellä.
 Kassi sisältä, vuorena samaa kangasta kuin päältä!
 Kassi sivulta, ompelin tuon kantahihnan tuollaisella vahvistetulla siksakilla antoi ilmettä ja vahvista kangasta!
Tämä näyttää varmaan ihan kestositeelle, mutta on oikeasti tuonne kasssin pohjalle laitettava vahvike.

Eli otin ja leikkasin limpparipullosta kassin pohjan kokoisen palasen ja ompelin sille sitten pussin. Kangasta laitoin useamman kerroksen ettei reunat ainakaan heti kulu ja aukea, koska leikattu reunahan jää hieman teräväksi. Ja kun pullosta on kyse se oli hieman tuollainen kupera, silitin silitysraudalla sen litteäksi. Ei varmaankaan kauhean terveellistä hengittää, joten heti kun suoristui lopetin muutama mokkula/ epätasainen kohta jäi muttei ne varmaankaan käyttöä haittaa! Tuon lärpykän saa pois en kiinnittänyt vahviketta mitenkään kassin pohjaan.

Jojon ohje

Muutama vuosi sitten etsin kuumeisesti ohjetta jojo kukkaan, en sitä löytänyt ainakaan ensihaulla silloin joten  päätin nyt kun sellaisia tein hyödyntää samalla kuvaamalla teon vaiheet... ja laittamalla tänne jos joku sattuu tarvitsemaan.. Minua opasti työkaveri näiden tekoon silloin vuosia sitten, kun en ohjetta tullut löytäneeksi!

Ensin leikataan ympyrä. Mallina voi olla esim kahvikuppi tms. Eli jojon koko on n. puolet piirretystä ja leikatusta ympyrästä.
Seuraavaksi parsinneulalla ja langalla harsitaan  ympyrä reunoiltaan. Ja tässä tikin pituus vaikuttaa lopputulokseen, jos ompeet lyhyin pistoin tulee tiheäpiä "ryppyjä" jos pitkiä tulee rypyt isompina ja harvempaan. Eli hyvä olisi  harsia mahdollisimman tasaisesti.  Minä käytin tavallista ompelulankaa kaksin kerroin, ettei katkea kiristys vaiheessa.
Kangas ympyrä on harsittu ympäriinsä ja aloitettu kiristäminen, Langan molemmat päät täytyy pitää kiinni ja vetää toisesta jolloin  lanka kiristyy ja saa aikaan tuollaisen pussin.
 Tässä kiristetty reilusti, minä työnsin nuo kankaat reunat tuonne pussin sisään.
Tässä kiristetty ja muotoiltu jojo. Eli langat täytyy ommella tai solmia ettei pussi aukea... Minä tikkasin ompelukoneella tuosta keskeltä... Mikä ei taida kuulua ihan normaali ohjeeseen... Ja varmaan riippuu käyttötarkoituksesta miten tiukkaan täytyy langat päätellä.
Tässä jojo jolla koristelin kesäkassin, jojoon laitoin koristeeksi napin keskelle... Siis peittämään ompelukoneella surruutuksen... Jojoista voi tehdä vaikka mitä, tällaisia koristeita ja olen kuullut että joku on ommellut jopa huivin jojo tekniikalla!

Lasten tekemiä kivikoruja

Tyttö ja poika olivat tehneet kivikoruja luokkaretkellä. Luokka retki suuntautui Rautavaaran Metsakartanolle ! Lapset olivat ennen retkeä sitä mieltä ettei retki voi olla kiva kun se suuntautuu korpeen... No onneksi retki oli ollut ihan kiva ja tekemistäkin siellä oli ollut.
Koruissa olevat kivet he olivat saaneet valita itse ja olivat hioneet ja poranneet niihin reiät langan pujottamista varten.
 Tyttö oli tehnyt nämä kaksi, aika oli mennyt tunti!
Pojan koru on tämän näköinen. Pojalla koru oli säilössä karkkipussissa, joka oli varmaankin parasta antia reissusta hänelle!

Perisuomalainen maalaismaisema


Kuvan rakennukset ovat varmaankin 1900 luvun alkupuolelta tai voivat olla jopa vanhempiakin, mummo muistelee kyläilleensä joskus tuolla.
 Mukava on lenkkeillä näissä perinne maisemissa...
 Koivumetsä, melkein samanlaista kuin pojan huoneen tapetissa!
Vihreää, ihanaa ja mikä tuoksu! Tätä kun saisi pullotettua...

2 kommenttia:

  1. Mää en kestä,niin ihana kassi ♥ Jojoa kokelitava joskus,kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti pikkuneidillekin kelpaa :>! Meikä taitaa painua nyt nukkumaan!

    VastaaPoista

Kiva kun piipahdit !!