tiistai 11. kesäkuuta 2013

Kiven halkaisua perinteisesti... Virkatut korvikset

 Dadaa nuotio pihassa...
Joku varmaan ajattelee että ompa tyttö tehnyt todella ison makkaranuotion! Oikeasti tässä on tarkoitus halkaista /hajottaa isoa kivenjärkälettä hiukka matalammaksi. On nimittäin ilmeisesti joskus aikanaan upotettu tuohon pihalle kokonsa vuoksi kaivurin kanssa.
Pihaa siivotessani tai siis sen kivikasan jämiä kaivellessani kuvittelin että tämäkin oli yksi kivi siitä traktorikuormasta, jonka kivet kuskasin tuonne takana häämöttävän grillimökin taakse...

No ei todellakaan ollut, vaan vanhempaa perua, koska mieleeni tuli, että tuota kiveä oli joskus aiemmin myös kaiveltu ylös aivan omasta toimestani ja sitten kun olen huomannut sen todellisen koon olen antanut asian olla.

Maan painuessa  kiven korkein osa otti aina ruohonleikkurin leikkuuterään, mikä ei todellakaan ollut hyvä juttu!! Varmaan kaikki tietää mitä tapahtuu kun on iso kivi kysymyksessä!

Kun sain kaivettua kiveä osittain näkyviin ja suunnittelin sen nostamista maasta alkoi Mies puhua ostavansa etanadynamiitia jolla kiven saisi pois päiväjärjestyksestä, olin hiukka vastaan ja sitten hän keksi vanhan konstin... Eli tulet kivenjärkäleen päälle, poltetaan niin että kivi lämpeää kunnolla ja sitten niin kylmää vettä kuin vain on saatavilla reilusti kiven päälle....ja sitten kiven pitäisi haljeta!
 Tässä eka polttamis vesikäsittelyn jälkeen, harmi kun en ottanut kuvaa ennen työn aloittamista. Eli nuo pikkukivet ympärillä on lohjenneet tuosta isommasta alla olevasta kivestä irti.
Kiven halkaisun perinteinen konsti
 Niinkuin näkyy tuo kiven pahin huippu on edelleen näkyvissä.
 Tässä kaadan vettä tokan nuotion jälkeen kastelukannulla.
 Tuo vesi on kiehuvaa ja haihtui muutamassa sekunnissa.

Tätä tilannetta autoin hakkaamalla rautakangella tuota kiven korkeinta kohtaa. Kannattaa muuten laittaa kunnon rukkasen ja peittävät vaatteet sillä, kanki lämpiää ja kiehuva vesiroiskuu päälle. Aloitin touhun shortseissa, topissa ja läpökkäissä. Puhun siis itsensä suojaamisen tarpeellisuudesta ihan kantapään kautta opetelleena...
 Tuolla taitaa näkyä muutama kupla, kuumaa on!
 Sitten vielä uutta nuotiota.
Kastelin tuota nurmea vähän väliä, ettei syty palamaan. Trampoliinikin oli aika lähellä en arvannut että kuumuus nuotiossa olisi niin valtava. Nuotio oli aika iso. Puut joita poltin olivat peräisin Pojan vanhasta majasta jonka kaivuri rikkoi, tulipahan siivottua pihaa siltäkin osin parempaan kuntoon.
 Puiden muututtua kekäleiksi ja tuhkakasi, siirsin ne syrjään maksimoidakseni kylmän veden vaikutusta!
Lopputulos oli sellainen jota hainkin hommasta! Eli kivi ei enää riko ruohonleikkuria.. Aikaa tähän meni 5 tuntia, koko ajan  täytyi olla tarkkana ettei vaan tuli leviä... Jos joku muukin moiseen ryhtyy kannattaa tarkistaa ettei ole voimassa metsäpalovaroitus alueella! Eikä ehkä kannata kovin tiheään asutussa paikassamoista moista nuotiota polttamaan sen verran sazvuista hommaa.
Oma flunssa ei oikein tykännyt touhusta oli aika heikko olo urakan jälkeen ja unohdin varmaan juoda tarpeeksi...


Korvakorut

Virkatut korvakorut
Suuri käsityö lehdessä 3/2013 oli virkatut korvakorut, ihailin niitä jo lehden kannessa jossa ne olivat mallilla korvissa. Innostuksen iskiessä puuhaan on alettava heti ilman mietintää vai mitä? Ensin tein aivan ohjeen mukaan, mutta koska lankani oli liian paksua ja koukku liian iso, tuli korvakorusta aika iso ja ei niin kovin hyvän näköinen. Tässä vaiheessa täytyi alkaa soveltamaan. Purin ensimmäisen version ja tein aloituksen pienemmällä silmukkamäärällä ja lopun sävelsinkin itse... Kovetin nuo virkkaukset degoupage lakalla.
Ei niin kauniit kuin ohjeessa, mutta voinen sanoa että idea lehdestä, muu onkin sitten minun suunnittelemaa! Korvakorujen metalli hopeaa ja kieputukset tein 0.5 mm puolikovalla langalla.

Nämä tuli värkättyä kun korutarvikkeet olivat esillä. Näissä metalliosat hopeaa, koukut ostokoukut ja nuo lasihelmet kieputtelin o,3mm pehmeällä hopealangalla kiinni! Lasihelmistä nuo pyöreät AB käsitelty ja kirkkaat ovat valettu epäsäännöllisen muotoisiksi!

Tässä nuo isommat lasihelmet näkyvätkin paremmin.
 
 

Kevennys

 

Pikkumies sai uuden auton istuimen arvatkaahan miten hän tätä käyttää?
 
 
- Saunan lauteena... Istutaan tuossa istuimella rennosti ja tuosta mukitelineestä tms ( mikäpä lieneekään), otetaan kuviteltua vettä, tuolla pikkukauhalla ja heitetään kiukaalle.Heitto vaiheessa pikkumies sihisee kuuluvasti! Ollaan saunottu aika usein ja pikkumies tykkää!!! :D


2 kommenttia:

  1. Juu, työn määrä vaan aika huima... ehkä se etanadynamiiti olis ollu nopeampi tapa, tämä vaanoli halvempi... Pönttö olis sisältäny 5 kg kyseistä ainetta ja maksanu 50,- + sit olis pitäny ostaa kiviporanteriä joiden hintaa en osaa arvioida...

    VastaaPoista

Kiva kun piipahdit !!